Petru Voda
Satul Petru Vodă situat in comuna Poiana Teiului a carui denumire provine de la voievodul Petru Rareş. Acesta a domnit în Moldova între anii 1527-1538 şi 1541-1546.
Legenda spune că Petru Rares aflându-se în Târgu Piatra a trecut pe la Mănăstirea Bistriţa în data de 18 septembrie 1538, unde a fost ajutat şi scăpat de călugări pe o poartă din spatele mănăstirii. În fuga sa spre Ardeal, trecând peste acest munte s-a adăpostit pe o stâncă uriaşă pentru a se odihni. De atunci, acestui munte i se spune Petru Vodă, în cinstea marelui Voievod.
Prima atestare documentară în care este menţionată localitatea Petru Vodă este Documentul din 1634 Anexa 1, nr. 16` din 20 mai, din Iaşi.
Despre locuitorii de pe aceste meleaguri se vorbeşte încă din sec. al XVI-lea. La 27 iunie 1501, Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt ; împuternicea egumenul şi călugării de la Neamţ să apere „muntele din Farcaşa şi până la gura Largului ; pe acolo pe unde au mai fost munţi şi plaiuri în hotarul cel vechi, dat de domnii cei vechi cu toate pâraiele sale”. Alt document de atestare poate fi şi harta lui F. C. Bawr din 1774, în care sunt menţionate aceste locuri.
Locurile erau înţesate de schituri ale Mănăstirii Neamţ, unde călugării se înghesuiau atraşi de sălbăticia şi frumuseţea locului.
Primii locuitori care şi-au făcut gospodării au fost veniţi din Ardeal, prin secolul al XVIII-lea.
Cauza migraţiei a fost prigoana începută asupra creştinilor de către împărăteasa Maria Tereza (n. 13 mai 1717, Viena – d. 29 noiembrie 1780, Viena) şi generalul Bucow (7 ianuarie 1712 – 18 mai 1764). Era perioada de maghiarizare şi catolicizare a teritoriilor transilvănene. Pentru a scăpa de această pacoste, mulţi români şi-au părăsit satele şi au trecut în Moldova.
De-a lungul timpului satul a făcut parte din comuna Călugăreni, raionul Ceahlău, comuna Poiana Teiului ; iar de la mijlocul secolului al XX-lea din actuala comună Poiana Teiului (rezultat al unirii dintre comuna Poiana Teiului şi comuna Galu).
Cazare Petru Voda .
Mănăstirea Petru Vodă
este o mănăstire ortodoxă, care aparține administrativ de Arhiepiscopia Iașilor.
Este cunoscută atât ca centru semnificativ de pelerinaj și turism ecumenic din zona Neamțului ; precum și prin caracterul de memorial al martirilor din temnițele regimului comunist, implicarea socială și facilitarea asistenței medicale pe plan local. Deasemeni, numele ei este asociat unor personalități relevante din punct de vedere al ortodoxiei românești contemporane ; Arhimandritul Iustin Pârvu, părintele Atanasie Ștefănescu, preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa și culturii românești poetul Radu Gyr ; precum și implicării active în disputele naționale privitoare la pașapoartele biometrice și exploatarea gazelor de șist. Administrativ tutelează alte mănăstiri sau schituri – tot în zona Neamțului.