Garcina
Cazare Garcina in judetul Neamt .
Garcina este o comună în județul Neamț, Moldova, România, formată din satele Almaș, Cuejdiu și Gârcina .
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Piatra-Muntele a județului Neamț . Era formată din satele Gârcina, Cuejdiu, Dărmănești și Ciritei, având în total 1755 de locuitori. În comună funcționau o fabrică de spirt, trei mori de apă, patru biserici și o școală.
Anuarul Socec din 1925 o consemnează în aceeași alcătuire, în plasa Piatra a aceluiași județ, populația fiind de 2725 de locuitori. În 1931, comuna, formată din satele Cuejdiu și Gârcina, a devenit comună suburbană a comunei urbane Piatra Neamț.
Două obiective din comuna Gârcina sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monumente de interes local, ambele fiind clasificate ca monumente de arhitectură: mănăstirea Almaș (secolele al XVIII-lea–al XIX-lea) din satul Almaș, ansamblu cuprinzând biserica „Duminica Tuturor Sfinților” (1821) și casele monahale (secolul al XIX-lea); și biserica „Pogorârea Sfântului Duh” (1668) de pe strada Principală din satul Gârcina.
Tot aici se afla Lacul Cuejdel (denumit și Lacul Crucii), este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România și este situat în Munții Stânișoarei în arealul comunei Gârcina, lângă Piatra Neamț.