Unitati cazare Verificate

Cazare Agapia

Prezentarea comunei Agapia

Prin pozitia geografica si varietatea elementelor naturale, teritoriul depresiunii Ozana – Topolita, in care este situata comuna Agapia, a asigurat conditii prielnice pentru a fi populat inca din cele mai vechi timpuri. In feudalismul dezvoltat, asezarile satesti din acest areal au cunoscut o anumita dezvoltare, iar monedele de argint si bronz descoperite in zona, sunt o dovada a activitatii de comert ce se intreprindeau aici. Dupa spusele localnicilor, pe teritoriul actualei comune se aflau locuri unde se pastra munitia derezerva pentru apararea Cetatii Neamtului. Evolutia satelor comunei este strans legata de existenta Manastirilor Agapia si Varatec, popularea zonei in urma cu 300 – 400 de ani fiind favorizata si de faptul ca cei ce lucrau pe mosiile manastirilor erau scutitide biruri. Istoria comunei este istoria acestor asezaminte monahice. Existenta Manastirii Varatec se plaseaza cronologic pe la 1785, cand maica Olimpiada se stramuta de la fostul schit Topolita si cumpara poiana Varatec, unde ridica pe cheltuiala sa o bisericuta de lemn. Actualaconstructie dateaza din 1808.

Dupa atacarea si pradarea din anul 1821, in timpul Eteriei, manastirea cunoasteo perioada de prosperitate, cand i se adauga mosiile a numeroase schituri si manastiri, ce i -au fost inchinate. In anul 1900 un naprasnic incendiu a mistuit cea mai mare parte a constructiilor din incinta, inclusiv turnul – clopotnita. Actuala forma a complexului este urmare a lucrarilor de refacere si reconstructie din primaparte a secolului XX. Desi a fost in repetate randuri tinta unor pradalnice incursiuni, Manastirea Varatec mai pastreaza inca nepretuite valori artistice si documentar – istorice. Inca din timpul domnitorului Stefan cel Mare, a fost atestata in documente ale Manastirii Neamt, o manastire in Agapia Deal cu 15 – 20 de calugari.

Izvoarele existente, consfintesc ridicarea Manastirii Agapia Veche de catre Petru Rares, (intre anii1527 – 1546), care a si daruit lacasului mai multe mosii. Astazi acest asezamant are aspectul unui schit inconjurat de case – chilii. Agapia Noua sau Agapia Vale este ctitoria hatmanului Gavril, care a ridicat-o intre anii 1642 – 1644.Dupa repetate pradalnicii si incendii, la inceputul secolului XX s-au efectuat lucrari de reconstructie,ajungandu-se la formele arhitecturale de astazi. Faima manastirii este explicata si prin existenta acelor exceptionale zugraveli executate de NicolaeGrigorescu in perioada 1858 – 1860. Vizitatorilor care trec prin Agapia si Varatec, li se ofera bucuria unui prilej de o desavarsita frumusete la care se adauga importanta istorica si culturala sporita de prezenta unor personalitati marcante ale culturii si artei romanesti, care au contribuit, fie numai prin simpla si sincera lor admiratie, la statornicirea unui prestigiu ce-si merita respectul cu prisosinta. Aici si-au aflat odihna si liniste: Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuta,

Calistrat Hogas, Gala Galaction,Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu. La Varatec se afla mormantul Veronicai Micle

detalii preluate de pe www.agapia.ro

Unfortunately no accommodations were found.